sobota 11. dubna 2015

Vyučování v Akademii

Ahojky, protože v současné době se většina hráčů nachází v Akademii - a vypadá to, že plánují, tam nějakou dobu studovat - rozhodla jsem se sepsat takový kratší článek o fungování výuky v Akademii :-)
Doufám, že se vám bude líbit!
Moriko Enithrielle
P.S. Co říkáte na nový design? Je to jen taková rychlovka, přednastavené pozadí a obrázek v záhlaví, ale zatím na nic lepšího nebyl čas ;)

Na školství v Möienu se podíváme formou odpovědí na jednotlivé otázky..

Jak funguje princip docházky?

Hodiny by se daly přirovnat k přednáškám na vysoké. Několikrát se můžete jen tak nedostavit, nemáte omezené množství hodin, kam nemusíte jít, když se omluvíte. Hodiny nejsou vlastně povinné, takže se na ně klidně můžete úplně vykašlat, ale na "konci roku" máte něco jako zkoušky a pokud nevykážete určité znalosti, zkoušky neuděláte.
Výuka v Akademii je obecně dost volná.

Jaké jsou hodiny?

Co se týče předmětů jako historie nebo zeměpis, fungují přímo jako přednášky, občas se vedou diskuze k danému tématu. Odehrávají se v učebnách, učitel vysvětluje, žáci si píšou poznámky - klasická škola.
Pokud jde o nemagické předměty jako boj s mečem, střelba z luku et cetera, odehrávají se venku na cvičišti. Boj bez zbraně a s ní jde trénovat také v dojo, ale například střelba se, kvůli omezenému prostoru v dojo, odehrává pouze venku. Většinou za každého počastí, což paní Weině, která ji vyučuje, na oblíbenosti nepřidává. V případě příliš strašného počasí se však takové hodiny (stejně jako například hodiny jízdy na koni, které se odehrávají na Akademických pozemcích) ruší nebo odkládají. Teorii se v tomto případě věnuje relativně malá pozornost, velký důraz je na praxi, v čemž se projevuje i počet hodin, teorii věnovaných. Většinou připadá tak jedna-dvě teoretické nebo částečně teoretické hodiny na pět-šest praktických, někdy je ten poměr i větší. Je to proto, že z těchto předmětů se "zkoušky" skládají jen málo kdy, spíš jde o přípravu do života.
Co se týče magií, vyučují se v jednotlivých věžích, zasvědcených jejich živlu. Tam jsou i speciální místnosti vybavené pro tréning dané magie. Občas se také magie - především pokud jde o silnější větrnou či zemní magii, schopnosti, kde je potřeba velký volný prostor a podobně - vyučuje na nádvoří či Akademických pozemcích. U magie se teoretické a praktické hodiny míchají dohromady, většinou to připadá tak prvních 20 minut teorii nebo opakování a zbytek praxi. Výjímečně se najdou i čistě praktické hodiny, ale čistě teoretická je jen jedna, většinou ta první na začátku semestru.

Jak dlouhé jsou hodiny a jak jsou rozmístěny během dne?

Hodiny většinou trvají zhruba 90 minut (1,5 hodiny); ale učitelé mají právo je lehce protáhnout či zkrátit dle potřeby. Mezi každou hodinou je na přesun a právě z důvodu možného průtahu 20 minut pauza. Vyučovací hodiny - ty oficiální - probíhají tři během dopoledne a tři během odpoledne. Je ovšem nezvyk, že by někdo během dne měl všech šest hodin. Vyučuje se i o víkendu, ale většinou to vychází tak na maximálně 4 hodiny. O víkendech jsou hodiny rozmístěné tak, aby jste vždy měli z každého dne minimálně polovinu volnou.
Někdy máte za den dvě hodiny, někdy pět, ale většinou to vychází tak na 3-4 hodiny denně.
Oficiální (orientační) časy hodin: *mezera = přestávka na oběd*
hodiny jsou v herním čase, tzn. šestou hodinu klidně můžete psát během ujídání oběda, stejně tak jako první můžete psát ve dvě ráno ;)
  1. 8.00-9.30
  2. 9.50-11.20
  3. 11.40-13.10
  1. 14.00-15.30
  2. 16.10-17.40
  3. 18.00-19.30
Je nějaký minimální nebo maximální počet hodin?

Maximální určitě. Do týdne se těchto hodin vejde 42 (7x6=42), ale vzhledem k tomu, že podle "školního řádu" musí být o víkendu minimálně půlden volný (0,5x6x2=6), vychází to na maximálně 36 hodin. Což se samozřejmě nikomu nechce, že. Minimální počet není nějak pevně daný, ale čekejte, že pod 20 to nebude (opět - kdo říkal, že tam musíte chodit?). Vždycky si vyberete nějaké předměty, třeba si vytvořte rozvrh (nebo řekněte a já vám ho vytvořím). Potom to třeba někam dejte, nebo napište do příběhu, jak váš rozvrh vypadá, a když toho tam bude hodně málo, může vám ředitel nějaký předmět doplnit (pokud jde o příchozí, často to může být třeba zemák nebo historie, aby se lépe zorientovali v Möienu).

Jaký vliv mají hodiny na mé schopnosti a kolikrát za týden musím mít daný předmět v rozvrhu?

Počet hodin, které musíte mít v týdnu od každého předmětu není nijak daný, ale záleží, jak moc se chcete zlepšovat v různých schopnostech. Pokud se chcete v Möienu vyznat, budete muset chodit na zemák. Pokud chcete vědět, kdy proběhl Převrat Pereghta Půlelfa, musíte chodit do hodin historie. A pokud chcete zvládnout pokročilou úroveň živlové magie, musíte logicky vzato trénovat a pravidelně navštěvovat hodiny.
Pokud budete chodit na hodinu jednou za týden, prostě se k pokročilé úrovni dopracujete pomalu. Pokud budete mít hodinu šestkrát týdně a trénovat - za semestr se z lepšího začátečníka bez problémů stane pokročilý.

Jak taková výuka probíhá?

Učitelé jsou NPC, takže taková hodina je čistě na vašem uvážení. Její průběh je čistě na vás :)
Ale zvažujeme i druhou možnost - chatovou výuku. Takovou hodinu by učily adminky pod nicky učitelů (popřípadě i spolehliví hráči, kteří by měli zájem) a probíhala by přes chatroom (vytvořil by se ještě druhý). Tyto hodiny by trvaly předem stanovenou dobu a hráči by se k účasti v nich měli předem přihlásit. Po ukončení hodiny by byl zaslán dotazník takový "test", kde by hráči odpověděli na otázky z probrané látky a pokud by odpověděli správně, zlepšovali by se v dané dovednosti mnohem rychleji. V tomto případě by šlo spíš o předměty jako historie a zeměpis, popřípadě teoretické části magických hodin (tehdy by mohla zároveň probíhat výuka na fóru v příběhu a v chatu). Tento nápad je ale zatím jen v zárodku a zatím ještě není zprovozněn.

Tak, to je asi všechno. Kdyby vás ještě něco zajímalo, klidně se zeptejte :) Co si myslíte o nápadu s chat-hodinami?

A na závěr mám pro vás ukázku, jak by takový rozvrh mohl vypadat - jedná se o rozvrhy mne a Nauen :) Je to má tvorba, takže je to graficky dost špatně zpracované, ale myslím, že to mohlo být mnohem horší a navíc jde hlavně o rozmístění těch hodin ;)





2 komentáře:

  1. Já se hlásím jako učitel v chat-hodinách!! Mě to bude bááávit. Si vás budu užíííívat :D

    OdpovědětVymazat